När framtiden är viktig

Välkommen till Doceres podcast! I podden analyserar och diskuterar Doceres framtidsforskare Bobo och Jörgen tillsammans med Diana Uppman de trender och förändringar som påverkar vår framtid. Vi drar slutsatser om vilka effekter det får för oss människor, våra företag och organisationer. 

Nedan hittar du samtliga avsnitt av podden.

Varmt välkommen att lyssna!


Avsnitt 36: Trendrapporten “2024 i backspegeln”

Årets trendrapport har blivit ett poddavsnitt!

Bobo, Diana och Jörgen går härigenom de olika trenderna och diskuterar vad de betyder och vilka konsekvenser de kan få, på kort och lång sikt. Det blir diskussioner om allt från nya AI-prylar, integritet, nyandlighet till social liquid!

Avsnitt 35: Framtidens tro och andlighet

Vad kommer vi att tro på?

Detta avsnitt av podden har temat framtidens tro och andlighet. Vi har en föreställning om att vi lever i ett sekulariserat samhälle där tro och andlighet tar liten plats. Men är det verkligen så? Allt fler tecken tyder på att traditionella religioner och nyandlighet tar allt större plats i våra liv. Det är också något man pratar allt mer öppet om. Varför är det så och vad kommer vi att tro på i framtiden?

I studion samtalar och diskuterar framtidsforskarna Bobo, Diana och Jörgen om vilken utveckling vi ser och vilka konsekvenser det kan få om tro och andlighet tar större plats i våra liv och i samhället.

Avsnitt 34: Framtidens möten och relationer

Är det du eller ditt digitala alter ego som har möte i morgon?

Detta avsnitt av podden har temat framtidens möten och relationer. Den digitala tekniken har förändrat vårt sätt att mötas. En förändring som accelererade under pandemin. Vilka konsekvenser får det för våra relationer? Och hur kommer vi att mötas i framtiden? Kanske är det så att det fysiska mötet blir ännu mera värdefullt. Eller tar den virtuella tekniken över?

Kanske kommer vi till och med att träffa virtuella kompisar!

Avsnitt 33: Framtidens fritid

Vad ska vi göra med all fritid i framtiden?

 Detta avsnitt av podden har temat fritid. Vi ser tecken på att vi har allt mer ledig tid av olika anledningar och att mer kan komma. Fritiden är också allt mer betydelsefull för människor och vår identitet. Kanske t om viktigare än vårt arbete. Vilken roll kommer fritiden att spela för oss i framtiden? Även gränsen mellan arbete och fritid luckras upp allt mer. Vad kommer det att betyda?

Och kan man ha för mycket fritid…?

Avsnitt 32: I väntan på apokalypsen

 Varför är det så populärt att prata om apokalypser och fyller de någon funktion?

 Detta avsnitt av podden har temat apokalypser. Hur nära en sådan är vi egentligen? Historien är fylld av olika berättelser på temat mänsklighetens undergång. Allt från Bibeln till vikingarnas Ragnarök. Vi diskuterar vad dessa berättelser fyller för funktion när vi spekulerar om framtiden. Och ligger det någonting i alla dessa berättelser. Hur när är vi egentligen en AI-apokalyps? Det blir även hel del tips om hur du kan faktiskt kan ha nytta av att tänka på apokalypser.

Avsnitt 31: Tankar om värderingar

Hur analyserar vi och förstår vår omvärld och hur skapas tankar om framtiden? Detta avsnitt av podden har tema värderingar och hur de både formar vår värld och hur de påverkar oss när vi försöker förstå utveckling och förändringar. Vi diskuterar allt från bubbelhopping till kognitivt flyt, värderingar, priming, haloeffekten, brus och källkritik. Hur påverkar det vår bild av omvärlden och framtiden? Hur påverkar det de beslut som vi fattar? Självklart blir det även hel del tips om hur du kan undvika de fällor som det är lätt att hamna i pga egna och andras värderingar.

Avsnitt 30: Hur ser framtidens stad ut?

 I detta avsnitt är staden och dess framtid i fokus. Staden är skådeplatsen för vår brytningstid. Vi som lever i den idag har svårt att skönja vilken riktning utvecklingen tar. Staden har helt enkelt fastnat mitt i dess förändring och det som en gång var dess drivande själ, dvs handel, arbetsplatser samt konst och kultur minskar nu sitt fysiska utrymme och flyttar in till den virtuella världen. Vad kommer framtidens stad att fyllas med? Vilka faktorer kommer att vara viktiga för att attrahera människor och företag till staden?

Avsnitt 29: Kommer vi att bo i cyberspace i framtiden?

Denna gång samtalar vi på temat en virtuell framtid. Vi ser hur gränsen mellan vad som är verkligt (fysiskt) och virtuellt blir allt otydligare. Parallellt växer det nu fram en ny virtuell värld, med egen ekonomi, egna affärsmodeller och egna invånare. Vad betyder den här utvecklingen för oss människor, företag och samhälle? 

Avsnitt 28: Kommer människan att kunna leva för evigt?

Denna gång samtalar vi på temat framtidens livslängd och åldrande. Vi diskuterar hur den medicinska och tekniska utvecklingen påverkar vår livslängd och vårt åldrande. Hur gamla kommer vi människor egentligen att bli? Kommer vi att leva för evigt? Onekligen så blir vi människor allt äldre. Medellivslängden har ökat med mer än 10 år de senaste 50 åren.

Avsnitt 27: Detta är det tredje och avslutande avsnittet som handlar om Doceres trendrapport ”2023 i backspegeln”. Vi skönjer det vi kallar en brytningstid.

Temat för veckans avsnitt är teknik med fokus på rymden, virtuellt och AI

Vad vi kan förvänta oss på teknikfronten under 2023? Vi inleder med att ta oss ut i rymden och diskuterar vad den pågående rymdkapplöpningen kommer att innebära. Inte minst för oss här nere på jorden. Sedan diskuterar vi vad den allt otydligare gränsen mellan virtuellt och fysiskt betyder. Och hur ska företag och organisationer förbereda sig för denna förflyttning? Avslutningsvis pratar vi så klart AI. Ett område som nu är på allas läppar. Hur kommer AI-tekniken att påverka oss? Vilka nya möjligheter ser vi och behöver vi vara oroliga?

Avsnitt 26: Detta är det andra av tre avsnitt som handlar om Doceres trendrapport ”2023 i backspegeln”. Vi skönjer det vi kallar en brytningstid.

Temat för veckans avsnitt är shopping, arbetsliv och staden

Vad gör en tunnare plånbok gör med vårt shoppingbeteende? Blir vi mer varumärkesotrogna? Arbetslivet är också under förändring. Här handlar dem om att vi ska hybridanpassa oss och hur mycket kommer vi egentligen att arbeta i framtiden? Dessa förändringar innebär att den framtida staden förändras. Avslutningsvis diskuterar vi därför vad som kommer att göra den framtida staden attraktiv. Måste vi bo i städer överhuvudtaget?

Avsnitt 25: Detta är det första av tre avsnitt som handlar om Doceres trendrapport ”2023 i backspegeln”. Vi skönjer det vi kallar en brytningstid.

Temat för veckans avsnitt är politik, värderingar och ekonomi.

Hur kommer en värld präglad av ett flertal kriser, polykriser, att förändras? Vi diskuterar autokratisering och ökad protektionism i kombination med att nya ”ismer” tar plats i det politiska landskapet vilket gör att vi kan förvänta oss en turbulent tid och att något nytt är på väg. Och riskerar den negativa ekonomiska utvecklingen att förstärka denna utveckling?

Avsnitt 24: I veckan avsnitt diskuterar vi behovet av lärande i en ständigt föränderlig värld. Enligt World Economic Forum behöver vi kompetensutveckla oss minst 30 dagar per år för att hänga med. Men hur ska det gå till? I studion analyserar och diskuterar Diana, Bobo och Jörgen hur Mooc-kurser och vardagslärande kan hjälpa oss i framtiden. Slutligen tar vi upp kopplingen mellan kompetensnivå och innovationskraft. Är vi på väg att tappa här? Kräver framtida innovationsförmåga att vi lär oss på nya sätt?

Avsnitt 23: I detta avsnitt pratar om vi integritet. Övervakningen ökar i samhället. Det finns en växande oro och upplevelse av otrygghet men vad säger statistik och fakta från bl a BRÅ. Vart är vi på väg? Och hur hanterar vi vår integritet på nätet? Vi diskuterar även övervakningssamhället, nio av tio personer är positiva och många vill se ännu fler kameror. Vad kan vi lära oss av omvärlden?

Avsnitt 22: I podden denna vecka spanar vi på sociala medier och dess framtid. Vi diskuterar vad som händer när Twitter och Facebook försvinner. Vad kommer istället? Blir det Mastodon som tar över? Diana tar upp en kanske ännu viktigare fråga; sociala mediers framtida betydelse för demokrati och yttrandefrihet. Hjälper de eller stjälper de?

Avsnitt 21: I veckans avsnitt diskuterar vi framtidens hållbarhet. Klimatkonferensen COP27 är precis avslutad, vilka utmaningar ser vi för framtidens klimat? Vi resonerar kring vilka konsekvenser klimatutvecklingen kan få på konsumenten, blir vi mer engagerade eller uppgivna? Mycket positivt sker på hållbarhetsområdet. Många företag gör bra och viktiga förändringar för att nå klimatmålen. Vi samtalar med Eventyr Nine Yards hållbarhetschef Josefine Mill om företagets klimatarbete. Hon berättar bland annat om företagets klimatberäknare som kan användas av alla som gör fysiska event för att beräkna klimatpåverkan.

Avsnitt 20: I veckans avsnitt gör vi en djupdykning i framtidens energi, ett högaktuellt ämne för hela världen! Vi diskuterar framtidens energikällor, vad väntar runt hörnet? För hur ska man kunna försörja jordens 8 miljarder människor med energi i framtiden? Är det genom fusion eller fission? Är det isotoper på månen eller är det beamad elektricitet?

Avsnitt 19: I veckans avsnitt diskuterar vi framtidens supermänniska. Fantastiska möjligheter öppnas inom medicin och miljö med t ex biologiska robotar och ekoskelett Till sist pratar vi om uppkopplade hjärnor, öppnar det oanade möjligheter eller är det skrämmande?

Avsnitt 18: I veckans avsnitt har vi spanat lite extra på den spännande utvecklingen inom Artificiell Intelligence. Vad händer egentligen med kreativiteten när AI på egen hand skapar allt mer text, konst och musik? Är AI ett hot mot mänskligheten eller kan vi dra nytta av de fantastiska möjligheterna som finns med tekniken? Behövs det nya lagar och regler för att säkerställa att AI-tekniken används på rätt sätt?

Avsnitt 17 - Veckans spaningar: I veckans avsnitt diskuterar vi framtidens arbetsliv och den politiska utvecklingen, både här hemma och globalt. Kommer vi att arbeta mindre i framtiden och vad gör vi istället? Kommer Sverige att förändras nu när vi fått en ny regering? Till sist diskuterar vi demokratins framtid och om vi går mot en mer auktoritär värld?

Avsnitt 16 - Veckans spaningar: Den ekonomiska krisen rycker allt närmare, vad leder den till? Nya humanoida robotar ser dagens ljus, vad innebär det för vårt samhälle? Till sist spanar vi på att nyandlighet ökar inom företagsvärlden, kommer vi att lita mer på våra känslor i våra affärsbeslut framöver?

Avsnitt 15 - Veckans spaningar: Varför är de flesta reklamtrötta och vad händer istället? Att som organisation ta ställning och ha tydliga värderingar blir mer och mer viktigt, varför är det så och behöver man vara lika bra som Patagonia? Och till sist pratar vi med EventyrNineYards CCO, Niclas Rahm om en eventbransch i förändring där trender som digifysiska event och staden som influencer är extra spännande.

Avsnitt 14 - Veckans spaningar: Hur kommer framtidens städer att se ut, ett nytt parallellt virtuellt universum börjar skapas samt vad det kan innebär att vi nu kan utforska planeter i andra solsystem sk exoplaneter.

Avsnitt 13 - Veckans spaningar: Drönarflygplats i Skellefteå, betala med chip i handen och kan man använda ansiktsigenkänning vid digitala prov?

Avsnitt 12 - Veckans spaningar: Välja vin med hjälp av AI. Rymdturismen, flipp eller flopp? Är sommarskidåkning i Stockholm framtiden?

Avsnitt 11 - Veckans spaningar: Ungdomar går från slösa till spara. Obemannade butiker förändrar detaljhandeln. Hälsopolariseringen i samhället ökar.

Avsnitt 10 - Veckans spaningar: 5G tar fart, men vad ska vi ha det till? Bitcoin på väg att bli rumsrent, nästa stora sparform? Och är hörlurar med ansiktsmask ett måste för den urbana människan?

Avsnitt 9 - Veckans spaningar: Kommunicera med tankekraft?! Allt fler vill frilansa och ungas värderingar gentemot media förändras, vad betyder det?

Avsnitt 8 - Veckans spaningar: Landsbygden som vinnare! Elbilsförsäljningen har fördubblats! Hur bra är det egentligen med supersnabba leveranser?

Avsnitt 7 - Veckans spaningar: Varför ökar VR-skadorna? Var ska de flygande bilarna landa? Kommer vi att jobba vi mindre i framtiden?

Avsnitt 6 - Specialavsnitt “Post War - fyra scenarier om hur kriget slutar”

Avsnitt 5 - Julspecial “2022 i backspegeln”

Avsnitt 4 - Tema framtidens resande

Avsnitt 3 - Tema framtidens hälsa & träning

Avsnitt 2 - Tema framtidens arbetsliv

Avsnitt 1 - Tema framtidens kultur & fritid